marți, 16 noiembrie 2010

Noutate

De la Catalin:

Ati auzit ce-au gasit aia de la NASA in cer? Gauri negre nu Dumnezei! 

luni, 1 noiembrie 2010

Bona

Zilele trecute, la micul dejun, in timp ce ii dadeam cereale cu lapte fetitei mele de doi ani si opt luni, purtam (ca de obicei) diverse conversatii impreuna. La un moment dat ma intreaba:

- Tati, de ce ploua?



Nu ploua. Intrebarea era una din nesfarsitul sir de "de ce"-uri pe care le lanseaza la varsta asta cu cadenta cu care Kalashnikov improasca cu gloante. Si, evident, era a cincimiitreisutecinzecisaptea oara cand punea aceasta intrebare. Nu i-am mai spus, ca de celelalte cincimiitreisutecinzecisase ori, explicatia, si am intrebat-o pe ea:



- Tu esti o fetita mare si stii de ce ploua. Spune-mi tu mie de ce ploua.

Si in loc sa aud ceea ce anticipam, explicatia pe care i-am dat-o de nenumarate ori atat eu, cat si sotia, o aud ca zice:

- Pent'u ca asa v'ea doamne-doamne!

Mi-a inghetat lingurita in mana. Cred ca m-am facut verde-albastru la fata in secunda aia. Dupa primele fractiuni de secunda de soc am fost in stare sa zambesc si sa o intreb:

- Cine ti-a spus tie lucrul asta?

Raspunsul a fost, evident, cel pe care il banuiam:

- Luiza!



Luiza este bona ei. Sfidand toate sfaturile pedagogilor (care spun ca adultii care ingrijesc un copil nu trebuie sa se contrazica in explicatiile date micutilor) am reusit sa articulez:

- Maria, dar tu stii ca ploua pentru ca vantul aduce nori plini cu apa care se scutura si apa asta uda iarba si florile ca sa creasca mari si frumoase... Luiza a gresit, nu a invatat prea bine cand a fost la scoala despre ploaie, dar cand vine o sa ii spunem si ei de ce ploua, si de acum inainte o sa stie si ea.

Dupa ce bona a venit, primul lucru pe care l-a facut fetita a fost sa strige bucuroasa, chiar inainte sa o salute:

- Luiza, stiu de ce ploua!

I-am atras atentia bonei, fara sa fie de fata fetita, ca noi nu dam astfel de explicatii copiilor, cand intreaba ceva. Nu i-am spus direct ca la urmatoarea abatere de acest gen s-ar putea sa urmeze concedierea... Oare s-ar putea plange, intr-un astfel de caz, la CNCD pentru discriminare religioasa?